Voorrang voor doorstromers

Woningcorporatie Rondom Wonen gaat bij wijze van experiment een kwart van de 66 sociale appartementen in Pijnacker-Noord bij voorrang toewijzen aan woningzoekenden uit de regio Haaglanden die een grotere huurwoning achter-laten. Daarmee wil de corporatie de doorstroming van sociale huurders stimuleren. Een tweede kwart van de woningen wordt met voorrang aangeboden aan woningzoekenden uit Pijnacker-Nootdorp.

Voor het experiment met de toewijzing van de nieuwbouw-appartementen is gekozen in overleg met de gemeente Pijnacker-Nootdorp en met de SVH, het samenwerkingsverband van sociale verhuurders in de regio Haaglanden.

Volgens Tanja Roest van Rondom Wonen is het voor het eerst dat op deze manier in regionaal verband wordt geprobeerd om de doorstroming vanuit grotere huurwoningen huis een slinger te geven. “We zijn heel benieuwd of het gaat werken en of er inderdaad een doorstromingsbeweging op gang komt. Daar zijn de andere corporaties binnen de SVH uiteraard ook nieuwsgierig naar.”

Honkvast

Volgens Roest is het lastig om huurders die al jaren in een woning zitten die eigenlijk te groot voor hen is geworden, te stimuleren om door te stromen. “Mensen zijn honkvast. Het is voor mensen die al langere tijd in een grote woning wonen, een hele stap om te verhuizen naar een kleiner huis op een andere locatie.”

Alleen huurders binnen de regio Haaglanden die in een huis met minimaal vier kamers van een corporatie wonen, komen voor de voorrangsregeling in aanmerking. Het aanbod is dus niet interessant voor huurders van een particuliere belegger of mensen die een koophuis bewonen.

Eigen inwoners

De 25%-regeling komt bovenop de voorrangsregeling die al geldt voor woningzoekenden uit de eigen gemeente. Dat hoeven geen mensen te zijn die een groot huurhuis achterlaten. De andere helft van de 66 sociale appartementen wordt toegewezen via Woonnet Haaglanden.

De woningen in de drie appartementengebouwen langs de Thorbeckelaan in Pijnacker-Noord worden in december en januari opgeleverd. Volgende maand wordt de inschrijving voor de appartementen open-gesteld. Het gaat om het eerste nieuwbouw-project dat Rondom Wonen in lange tijd heeft kunnen realiseren. Gedurende meerdere jaren kon de corporatie geen nieuwbouw plegen. Door de financiële crisis bij de woning-corporaties had Rondom Wonen geen geld meer om te kunnen bouwen.

Dat dit project wel van de grond kon komen is mede te danken aan een financiële garantstelling door de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Bron: Pijnacker-Nootdorp Actueel

Deze post heeft 2 reacties

  1. Zijn dan 2 voorrang posties dus 50%, want de vergunning houders gaan nog streeds voor in Pijnacker hoewel dit niet meer verplicht is!!!!!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: